Porovnání digitálního tisku s tradičními metodami: Jakou cestu zvolit?

- Kategorie : Novinky

Mezi obvyklé metody malonákladového tisku na papírové a bavlněné tašky patří sítotisk a digitální tisk. Oba tyto postupy mají své výhody a omezení, které hrají klíčovou roli při rozhodování, jakou metodu tisku zvolit. Mimo tyto dvě hlavní metody existují i jiné, méně známé techniky tisku, které mohou být optimální pro specifické účely. Jaký je vlastně rozdíl mezi digitálním tiskem a sítotiskem? Jaké další metody tisku lze využívat? A na jaká kritéria bychom měli klást důraz při volbě finální technologie tisku? To jsou otázky, na které budeme hledat v našem novém článku odpovědi.

digitální tisk

Digitální tisk – rychlý potisk vícebarevného motivu

Digitální tisk je moderní technologií, která zaručuje rychlý a flexibilní potisk papírových i bavlněných tašek. Vyznačuje se tím, že může tisknout téměř bez omezení vstupních tiskových dat. To znamená, že je schopen zvládnout tisk fotografií a jiných složitých designů, aniž by byly vyžadovány vektorové křivky.

Má řadu výhod, které by mohly být pro vaše potřeby klíčové:

  • Od 100 ks po nízké tisíce kusů: Digitální tisk je vhodný pro různé projekty, ať už jde o malé série tašek nebo střední objemy.
  • Možnost expresního potisku v řádu dnů: Digitální tisk je rychlý a umožňuje expresní potisk tašek v krátkém časovém horizontu, což je ideální pro urgentní projekty.
  • Plnobarevný tisk ve CMYK: Tato technologie podporuje plnobarevný tisk ve standardním formátu CMYK, což znamená vysokou kvalitu a živé barvy na vašich taškách.
  • Vícebarevný tisk, tisk i jednou barvou: Digitální tisk je flexibilní, umožňuje tisk ve více barvách, ale zároveň lze využít i jednobarevný tisk, což může být ekonomické pro určité projekty.
  • Není nutné mít tisková data ve vektorech/křivkách: Na rozdíl od některých jiných tiskových metod není nutné mít tisková data ve vektorovém formátu. Digitální tisk si poradí i s běžnými bitmapovými obrázky.
  • Možno potisknout větší část plochy přední strany tašky: Digitální tisk umožňuje potisknout větší část přední strany tašky, což dává designérům široký prostor pro kreativitu.
  • Malé tiskové okraje na bocích a spodní hraně tašky: Digitální tisk může tisknout s malými okraji na bocích a spodní hraně tašky, což zajišťuje čistý a precizní vzhled.

Kdy zvolit jinou metodu tisku?

I když digitální tisk nabízí mnoho výhod, není vhodný pro všechny situace. Podívejme se na vybrané případy, kdy byste měli zvážit jinou tiskovou metodu:

  • Nevhodný pro potisk většího množství tašek: Pokud potřebujete velké série tašek, třeba v řádech vyšších desítek tisíc kusů, digitální tisk může být nákladově neefektivní.
  • Potisk na zadní straně je omezený o rozměr odpovídající hloubce tašky: Digitální tisk umožňuje potisk na zadní straně tašky, ale s omezením výšky, které závisí na hloubce tašky.
  • Neumí tak ostrý tisk na papírových taškách jako sítotisk: Pokud hledáte extrémně ostrý tisk na papírových taškách, může být lepší volbou sítotisk.

Sítotisk – nejvyšší kvalita ostrého tisku

Sítotisk patří tradičně k jedné z nevyužívanějších metod, kterou lze využít k potisku papírových a bavlněných tašek. Tato technologie nabízí širokou škálu možností a výhod, které by mohly být pro váš projekt klíčové.

Výhody sítotisku:

  • Kvalitní ostrý tisk na všech taškách: Sítotisk je vhodný pro potisk různých typů tašek, včetně kraftových tašek, luxusních laminovaných tašek, úzkých vínových tašek a látkových tašek, včetně bavlněných batůžků.
  • Rychlé dodání již od 1 týdne: Sítotisk umožňuje rychlé dodání potisknutých tašek, což je ideální pro projekty s krátkými termíny.
  • Potisk 1 až 8 přímými barvami, včetně zlaté a stříbrné, plnobarevně ve CMYK: Tato technologie podporuje širokou škálu barev a umožňuje tisk ve více než jedné barvě.
  • Bezproblémový tisk i na laminované tašky, barevné tašky, bavlněné tašky, tašky na víno: Sítotisk je vhodný pro různé typy tašek, což zvyšuje jeho všestrannost.
  • Tisknout lze na přední i zadní stranu: Tato technologie umožňuje potisknout jak přední, tak i zadní stranu tašky, což poskytuje více prostoru pro design.

Nevýhody sítotisku:

  • Omezená tisková plocha: Je třeba zachovat odstup 2 cm od okrajů a odspodu tašky, odshora pak 8-9 cm: Sítotisk má omezenou tiskovou plochu a vyžaduje určité odstupy od okrajů tašky.
  • Pomalejší tisk: Sítotisk je vhodný pro potisk tašek do 1 000 kusů, u luxusních tašek do 500 kusů. Sítotisk není tak efektivní pro tisk velkých sérií tašek.
  • Nezvládne tisknout rastrovou grafiku (barevné fotografie): Pro tisk rastrové grafiky, jako jsou barevné fotografie, existují jiné tiskové metody.
  • Tisková příprava: Sítotisk vyžaduje přípravu pro každou barvu, což zahrnuje vytvoření tiskového síta a další kroky. To může zvýšit náklady a čas potřebný k přípravě.

Flexotisk – levný potisk strojních tašek

Pro zakázky s množstvím od 1 000 do 30 000 kusů je možné využít flexotisk. Jedná se o ideální volbu, pokud potřebujete velké množství tašek s jednoduchými designy, například jednobarevnými logy nebo nápisy. Flexotisk vyniká v cenové dostupnosti právě pro velké objemy. Tato technika využívá flexibilní tiskovou desku, která se válcuje přes tašky a přenáší design na povrch. I když nenabízí takovou flexibilitu jako digitální tisk, exceluje v rychlosti a nízkých nákladech na velké série. Pokud hledáte cenově efektivní řešení pro jednoduché potisky, budete s flexotiskem spokojeni.

Horká ražba fólií – výrazné nápisy a loga

Horká ražba s fólií je technologií, která přináší exkluzivitu a luxus potisku. Tato metoda umožňuje vytvářet tisky s leskem, který přitahuje pozornost. Zákazníci, kteří hledají výjimečný a exkluzivní vzhled pro své tašky, by měli zvážit horkou ražbu s fólií. Tato technologie umožňuje aplikaci zlatých, stříbrných a dalších barev s vysokým leskem. Je ideální pro luxusní tašky, které mají vystihnout exkluzivní zážitek. Horká ražba s fólií se používá na vysoce kvalitním materiálu a přidává taškám zářivý vzhled.

Revoluční transfer DTF na bavlněné tašky

V roce 2023 jsme instalovali novou revoluční tiskovou technologii DTF (digitální transfer) na potisk bavlněných tašek jako doplněk technologie DTG (přímého digitálního potisku). Výhodou je fantastická elasticita potisku, který je příjemný na omak s vysokou odolností.

Co je technologie DTF?

Technologie DTF je nová technologie potisku, kdy se na tiskárně potiskne speciální folie (PET film), potisk se následně posype práškovým lepidlem, které se pomocí tepla rozpustí a tím se vytvoří "nažehlovačka/transfer" připravená k přenosu na bavlněnou tašku.

  • plnobarevný digitální tisk s ekologickým inkoustem
  • přesnost barev, jejich zářivost a odolnost
  • hladký a pružný potisk s dlouhou životností
  • tisk na tmavé i světlé tašky
  • ideální pro tisk fotografií, barevných vzorů, grafiky i výtvarného umění
  • nízké výrobní náklady

DTF transfer digi tisku bavlněných tašekDTP příprava na digitální tisk DTG i DTF

DTF transfer digi tisku bavlněných tašekDigitální inkoustový tisk na speciální PET film s následným přetiskem motivu bílým inkoustem, který pak slouží jako báze pro aplikaci práškového lepidla.

DTF transfer digi tisku bavlněných tašekNakonec zažehlíme v lisu. Po vychladnutí strhneme fólii a je hotovo :)

Chcete rovnou přejít k poptávce na tašky s potiskem?
... Klikněte zde pro Vaši poptávku.

Jak vybrat správnou technologii?

Při výběru mezi těmito tiskovými technologiemi je důležité zvážit několik faktorů. Prvním faktorem je množství tašek, které potřebujete. Pokud jde o velké série, flexotisk může být vhodnou volbou. Sítotisk je vhodný pro menší série tašek do 1000 ks. Dále byste měli brát v úvahu počet barev potisku. Flexotisk neumožňuje blízký soutisk a je použitelný na jednostranný potisk max. 2 barev.

U digi tisku, jako u jediné námi nabízené tiskové technologii, není třeba dodávat tisková data ve vektorech (křivkách). Touto technologií lze vytisknout data v rastrové grafice, což mohou být i fotografie. Tisk touto technologií je rychlý a cenově dostupný.

V neposlední řadě by měly být výběry provedeny s ohledem na konkrétní potřeby a cíle zákazníka. Každá technologie má své místo a výhody, a rozhodnutí by mělo být v souladu s tím, co je pro konkrétní projekt nejvhodnější.

Nejste si jisti, která tisková metoda je pro vás ta pravá? Nechte nás vám pomoci vybrat optimální řešení pro vaše potřeby. Kontaktujte nás a rádi vám poradíme a vypracujeme individuální nabídku na potisk vašich tašek.

digi tisk na papírové tašce digi tisk na papírové tašce digi tisk na látkové tašce

Máte zájem o papírové či textilní tašky s vlastním potiskem?

Pošleme vám cenovou nabídku, stačí vyplnit náš POPTÁVKOVÝ FORMULÁŘ

PŘEJÍT NA VÝBĚR TAŠEK

Související příspěvky

Sdílet tento obsah