DTF tisk a DTG jsou oblíbené metody potisku textilních tašek. Jaké jsou rozdíly?

- Kategorie : Novinky

Porozumění tisku vám napoví, co lépe vyhovuje vašim představám nebo značce, pro kterou řešíte grafiku potisku. DTF (tisk na film) vs. DTG (přímý tisk). Obě techniky mají jedinečné vlastnosti a výhody a výběr mezi nimi může být náročný. DTG vs. DTF tisk – jaké jsou jejich rozdíly, výhody a nejlepší využití?

DTF vs. DTG tisk

Co je tisk DTF?

Přímý tisk na film je relativně nová technika, která roste na popularitě. DTF tisky mají vynikající barevnou přesnost a detaily, jsou odolné a vypadají fantasticky. Mezi další výhody tisku DTF patří nízké výrobní náklady, široká škála barevných možností a možnost tisku na tmavé i světlé tašky. Obecně je také vhodný pro různé typy materiálů, jako je polyester, bavlna, nylon a fleece.

  • plnobarevný digitální tisk s ekologickým inkoustem
  • přesnost barev, jejich zářivost a odolnost
  • hladký a pružný potisk s dlouhou životností
  • tisk na tmavé i světlé tašky
  • ideální pro tisk fotografií, barevných vzorů, grafiky i výtvarného umění
  • nízké výrobní náklady

Jak funguje tisk DTF?

I když se proces zdá zdlouhavý a zahrnuje více kroků a akcí, doba tisku na jednu tašku je jen několik minut. Zde jsou základní kroky tisku DTF:

  • Design je vytištěn na speciální přenosovou fólii inkousty na vodní bázi
  • Inkoust na fólii je poté potažen speciálním lepicím práškem
  • Poté se design přenese na látku pomocí tepelného lisu

DTF technologie tisku

Co je tisk DTG?

Direct-to-garment tisk je metoda, kdy se inkoust nastříká přímo na látkovou tašku, což umožňuje vysoce kvalitní plnobarevné tisky. DTG tisky jsou měkké, prodyšné a velmi odolné.

DTG tisk je nejvhodnější pro tkaniny, jako je bavlna, bambus a další přírodní materiály, protože materiál absorbuje inkoust. DTG je jednou z nejoblíbenějších tiskových metod ve výrobě na vyžádání.

Jak funguje tisk DTG?

Na rozdíl od tisku DTF vyžaduje DTG méně kroků k vytištění designu:

  • Nejprve se na tašku aplikuje předúprava, aby se napomohlo spojení inkoustu s látkou
  • Poté se taška upevní na desku a vzor se na látku nastříká inkousty na vodní bázi
  • Poté se inkoust vytvrdí, aby byl tisk odolnější

Hlavní výhodou tisku DTG je to, že je snadné tisknout jednorázově, protože není potřeba téměř žádný čas na nastavení. Potisk jedné látkové tašky zabere jen pár minut a výrobní náklady jsou také nízké.

Bavlněné tašky

DTG vs. DTF tisk: jaké jsou rozdíly

I když se oba způsoby tisku mohou zdát docela podobné – mají některé podstatné rozdíly. Obě metody tisku poskytují úžasné výsledky, ale je toho víc, než se na první pohled zdá.

Kvalita tisku a trvanlivost

Kvalita tisku DTF je vynikající. I když potisk působí plastickým dojmem a může být zpočátku mírně tuhý, po několika vypráních se opotřebuje. Kromě toho jsou výtisky DTF hladké a elastické, což zajišťuje dlouhou životnost. Potisky jsou odolné proti popraskání a zvládnou náročné používání a studené až vlažné praní bez vyblednutí barvy. Při praní látkových tašek ve velmi horké vodě se však na vzoru mohou objevit drobné praskliny (praní nedoporučujeme).

Metoda DTF je vynikající pro tisk fotografií, barevných vzorů, grafiky a výtvarného umění. Výsledky budou úžasné, protože inkoust se nevsákne do látky, ale přitlačí se nahoru. Potisk je velmi tenký, takže nebude působit objemně.

DTG tisk také poskytuje fantastickou kvalitu tisku. Svěží tisk může působit lehce drsně, ale po několika praních se vyhladí. Potisk může působit poněkud gumovým dojmem, ale nezpůsobuje žádné nepříjemné pocity na dotek. Obvykle to nebude vůbec patrné.

Technika DTG je skvělá pro tisk barevných vzorů, grafiky, textu a dalších. Tyto výtisky vždy vypadají skvěle, ale výsledek tisku mohou ovlivnit některé faktory. Například, protože látka nasákne inkoust, tisk může být méně živý, zejména na černé nebo barevné tašce.

Když budete postupovat podle pokynů pro péči o potištěnou tašku, potisky vydrží dlouho. Nepraskají, neloupou se ani nevyblednou. Možná budete překvapeni, jak odolné jsou tyto potisky.

Složitost tisku

Pokud jde o složitost tisku, výtisky DTF jsou bezkonkurenční. Tisk DTF podporuje fotografie, detailní, plnobarevné návrhy, výtvarné umění, malý text, grafiku a další. Výtisky jsou ostré, jasné a realistické, takže se budou blížit původnímu designu. A co víc, můžete tisknout přechody. Mějte však na paměti, že základem tisku DTF (konečná barevná vrstva) je bílý inkoust, což může ovlivnit přechod nebo průhlednost vašeho návrhu.

Tisky DTG také podporují barevné návrhy, grafiku, fotografie, výtvarné umění, malé texty a další. Tyto výtisky jsou živé, jasné a detailní. Pamatujte však, že látka nasákne inkoust, což může ovlivnit jasnost designu. Je také obtížné tisknout přechody pomocí DTG, takže se musíte ujistit, zda je tomu váš návrh přizpůsoben.

Živost barev

Tisk DTF používá jako základ primární barvy (známé jako CMYK nebo azurová, purpurová, žlutá a černá) a bílý inkoust. Každý design bude živý bez ohledu na barvu nebo typ látky.

DTG tisk také používá barevný model CMYK k tisku všech návrhů. Potisky mají také bílou základní barvu, ale pouze v případě, že je design vytištěn na černé nebo barevné tašce. Bílá základní barva se nepoužívá pro tisk vzorů na bílé látky.

Protože se inkoust nastříká přímo na látku, nasákne barvu. Výtisky proto nemusí být tak jasné nebo živé jako při tisku DTF. Přesto DTG produkuje úžasné tisky.

Vhodnost tkaniny

Jednou z výhod přímého tisku na film je, že můžete tisknout na různé látky. Tento flexibilní způsob tisku lze aplikovat na polyester, bavlnu, fleece, nylon a podobné směsi tkanin. Materiál neovlivní tisk, což vám poskytne více možností designu pro vaši značku.

Na rozdíl od tisku DTF je DTG nejvhodnější pro přírodní tkaniny, jako je bavlna, bambus, len nebo podobné směsi tkanin. Je to proto, že se inkoust váže s přírodními vlákny tkaniny lépe než syntetické tkaniny.

Množství

Pokud hledáte tiskovou techniku, která vyhovuje potisku tašek na objednávku, DTF tisk je skvělou volbou. Je možné potisknout pouze jednu tašku nebo provést hromadnou objednávku tašek; proto dobře vyhovuje modelu produkce na objednávku.

Totéž platí pro technologii DTG – je ideální pro malé i velké zakázky. DTG je jednou z nejoblíbenějších metod tisku mezi dropshippingovými společnostmi, protože je snadné použít tuto techniku ​​tisku pro tolik lidí, kolik potřebujete.

Ekologická šetrnost

Pokud hledáte udržitelnou metodu plnění, tisk DTF je dobrá volba. Tato technika umožňuje tisk jednorázových položek, takže se nebudete muset starat o neprodané zásoby. Možnost vyrábět produkty na vyžádání také eliminuje nadprodukci. Inkousty používané při přímém tisku na film jsou na vodní bázi a netoxické, takže jsou šetrné k životnímu prostředí.

Přenosová fólie použitá pro návrh je obvykle recyklovatelná, takže při procesu tisku většinou nevzniká žádný odpad.

DTG je také dobrou volbou, pokud hledáte způsob plnění šetrný k životnímu prostředí. Stejně jako u DTF tisku můžete i jednorázově tisknout technikou DTG. Výroba produktů na vyžádání eliminuje nadprodukci, protože si můžete objednat přesné množství produktů, které si objednáte.

Plnění na vyžádání

Tisk DTF a DTG jsou dobré techniky plnění na vyžádání. Je možné objednat pouze jednu nebo více položek a cena se nemění (výjimkou jsou hromadné objednávky, můžete získat slevu).

Vstupní investice

Pokud si tašky budete chtít potisknout sami, musíte počítat s investicí za DTF tiskárnu nebo DTG tiskárnu, testovací produkty, DTG nebo DTF inkousty a další materiály pro plnění. Musíte však zvážit, zda se vám tak velká investice vyplatí, když můžete tašky s vašimi návrhy nechat vytisknout u nás.

bavlněné tašky

Tisk DTF a DTG: pro jaké návrhy je každý tiskový proces lepší?

Po důkladném prozkoumání každé tiskové metody je jasné, že obě poskytují úžasné výsledky a vyhovují podnikům s  tiskem na vyžádání . Každý výtisk však poskytuje jiný výsledek, který může váš návrh zlepšit nebo zničit. Pojďme si zrekapitulovat jednotlivé techniky.

Kdy zvolit tisk přímo na film

Technologii DTF ​​stojí za to vyzkoušet, pokud jsou vaše návrhy detailní a barevné a je důležité, aby vaše grafika měla při tisku tu nejlepší kvalitu. Výtisky DTF jsou vždy živé a ostré. Jsou také odolné a mají dlouhou životnost.

Pokud však chcete vytisknout velký design, řekněme fotografii, může být tato technika tisku špatná volba. Je to proto, že potisky DTF nejsou prodyšné, což znamená, že potisk velkého designu činí tašku méně pohodlnou pro dlouhé nošení.

Před objednávkou tašek s DTF potiskem si vždy můžete jeden vzorek pro sebe objednat a porovnat stejný design vytvořený různými technikami.

Kdy zvolit tisk přímo na látkovou tašku

Pokud chcete nabízet bavlněné tašky nebo výrobky vyrobené z jiných přírodních materiálů, technika DTG bude nejlepší. Pomocí této metody můžete potisknout bavlněné tašky naprosto bez starostí.

Můžete také použít techniku ​​DTG, pokud jsou vaše návrhy nejkomplikovanější. Máte například text, logo nebo grafiku. DTG však podporuje i barevné obrázky a návrhy. Jen nezapomeňte, že výtisky nemusí být tak jasné nebo ostré jako při tisku DTF.

Tisky přímo na tašku jsou odolné, trvanlivé a skvělé pro tisk větších vzorů, protože jsou prodyšné. Jen se ujistěte, že dodržujete pokyny pro péči o textilní tašku.

Je to jedna z nejpopulárnějších tiskových metod na světě, takže s potisky přímo na tašku se nedá mnoho pokazit. Tuto techniku ​​můžete vyzkoušet v závislosti na vašich potřebách a vzorech a uvidíte, zda výsledek odpovídá vašim očekáváním.

Tisk DTF a DTG technologií

Revoluční transfer DTF na bavlněné tašky

V roce 2023 jsme instalovali novou revoluční tiskovou technologii DTF (digitální transfer) na potisk bavlněných tašek jako doplněk technologie DTG (přímého digitálního potisku). Výhodou je fantastická elasticita potisku, který je příjemný na omak s vysokou odolností.

  • plnobarevný digitální tisk s ekologickým inkoustem
  • přesnost barev, jejich zářivost a odolnost
  • hladký a pružný potisk s dlouhou životností
  • tisk na tmavé i světlé tašky
  • ideální pro tisk fotografií, barevných vzorů, grafiky i výtvarného umění
  • nízké výrobní náklady

DTF transfer digi tisku bavlněných tašekDTP příprava na digitální tisk DTG i DTF

DTF transfer digi tisku bavlněných tašekDigitální inkoustový tisk na speciální PET film s následným přetiskem motivu bílým inkoustem, který pak slouží jako báze pro aplikaci práškového lepidla.

DTF transfer digi tisku bavlněných tašekNakonec zažehlíme v lisu. Po vychladnutí strhneme fólii a je hotovo :)

Chcete rovnou přejít k poptávce na tašky s potiskem?
... Klikněte zde pro Vaši poptávku.

Související příspěvky

Sdílet tento obsah