ECO krabičky

Publikováno 2019-05-03

  • ECO krabičky

Firma, která se rozhodla jít proti proudu

Na první pohled produkty z plastu a přesto zcela kompostovatelné. Jak se firma vyvíjela a překonávala tehdy oblíbené obaly z ropy? V této první části nám jeden z majitelů Jaroslav Jániš poví, jakým materiálem přesvědčovali provozní gastronomických podniků, čemu se věnují dnes a jaké mají vyhlídky do budoucna.

Jaroslave, máte slovo

Několik let jsem pracoval v gastronomii. Po vyzkoušení několika pracovních rolí jsem se dopracoval k vlastnímu fast foodovému občerstvení. Nechtěl jsem přijmout tehdy „módní horečku“ gastro obalů z plastu a přemýšlel nad alternativou. Spojil jsem se tedy s mým dlouholetým kamarádem Matúšem Havírou, abychom společně něco vymysleli.

Ukázka sortimentu

Po pátrání na trhu nás zaujala cukrová třtina. Viděli jsme v ní nadčasovost. Zaujali nás její vlastnosti, zpracování, ekologičnost, nezávadnost a kompostovatelnost. Toto je ten vhodný materiál. Přesně to co lidé budou chtít. Vstřebává vlhkost, takže když si zákazník odnese jídlo domů a otevře krabičku, nebude mít zapařené jídlo. Nerozpustí se, zůstává pevná a hlavně, může ji vyhodit prakticky kamkoli a neublíží přírodě. A to nejdůležitější …. NENÍ TO PLAST!

 


Co na to Češi

Když už jsme věděli vše, co jsme potřebovali, vyvstala další otázka. Jsou na to lidé v České republice připraveni? Jak budou reagovat? A chtějí vůbec vyměnit tolik oblíbené výrobky z ropy? Ale jak se říká, ,,když nezkusíš tak nevíš“.

A tak jsme se rozhodli dát lidem něco nového, zajímavého a hlavně biologicky rozložitelného. Cesta to nebyla snadná. Museli jsme vyzkoušet různé přírodní materiály, jejich zpracování, funkčnost, dopravu, finance a hlavně najít správného dodavatele, který by všechny naše podmínky splňoval.

 

S námi to jde i jinak

Naším dodavatelem se stala Anglická společnost Vegware. Po výběru nastala další etapa a to, jak to mezi lidi dostat. Potřebujeme, aby si to sami vyzkoušeli, sáhli si na výrobky, vyslechli si všechna pro a proti. Propagace přes sociální média nepřipadala v úvahu. Koupili jsme si pohodlné kecky a vyrazili po restauracích. Denně jsme nachodili více než 10 kilometrů. Někde nás vyhodili, někde si nás vyslechli a někde si výrobky nechali na vyzkoušení.

 

 

Takto postupně začala vznikat firma ECO krabičky. Ze začátku jsme byli dva kamarádi, kteří obíhali město se vzorky v keckách, nyní dva kamarádi, co mají úspěšnou firmu s několika zaměstnanci a pobočkami v Praze (krabickynajidlo.cz), na Slovensku (krabickynajedlo.sk) i v Německu (ecoverpackung.de).

 

 

Uvědomujeme si, že moderní doba vyžaduje moderní vzhled, proto stále sháníme a obnovujeme naše produkty. Aktivně se účastníme konferencí, výstav a food festivalů. Podporujeme zajímavé projekty, které jsou ekologicky zaměřeny, a čerpáme inspiraci, kde se dá. S Matúšem stále vidíme ve znovu obnovitelných přírodních zdrojích smysl a tu správnou cestu, kterou chceme jít. Budeme se podílet na šíření osvěty o našich výrobcích mezi vás, čerpat nové inspirace a hlavně chceme, abyste věděli, že ,,S námi to jde i jinak!“

 

Znáte projekt bez igelitky? Že ne?!

Mrkněte na stránky, pročtěte články a skoukněte mapu všech zemí světa a jejich postoj k zákazu igelitek.

„Myslete ekologicky.“