Výroba papírových tašek

- Kategorie : Novinky

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak probíhá výroba papírových tašek a jaké suroviny se při výrobě používají? Jak se skládají a čím se lepí, aby měly výborné parametry nosnosti?

Výroba papírových tašek začíná u materiálu, který je získáván buďto recyklací již použitého papíru nebo výrobou z buničiny. V případě výroby ze dřeva je podstatná část materiálu získávána z prořezů lesů nebo z likvidací napadený stromů škůdcem. Na rozdíl od neobnovitelných zdrojů, jejichž zásoby se každý rok tenčí, je dřevo velmi dobře obnovitelná přírodní surovina. Vyšší spotřeba papírových tašek na úkor igelitek snižuje objem plastu v oběhu a v dnešním pojetí udržitelného hospodářství jsou lesy pro průmyslové zpracování dřeva velmi pečlivě obnovovány.

Věděli jste, že…

… se od devadesátých let zalesnění nejen v České republice, ale v celé Evropě zvýšilo přibližně o třicet procent? Výroba papírových tašek nemá devastující dopad, jak je občas zmiňováno.

Topcraft, ExtraKRAFT, ExtraTWIST

Pro výrobu kraftového papíru je použita stoprocentní buničina, což je primární vlákno. Buničina se získává ze stromů napadených kůrovcem, při odstraňování pařezů a dalšího čištění lesa nebo z odpadu při výrobě nábytku. Tyto tašky jsou zcela recyklovatelné, patří tedy do modrého kontejneru.

Krafter

U levnějších tašek Krafter se k buničině přidávají sekundární vlákna. Většinou se jedná o recyklovaný papír. Tašky Krafter jsou tedy zčásti recyklované. Jejich pevnost a nosnost je menší než u Topcraftu a ExtraKRAFTU, ale stále zcela dostatečná. Tašky Krafter od nás odebírají zákazníci, kteří potřebují výrazně ušetřit na nákladech. Hodí se do míst, kde není kladen důraz na extrémní pevnost tašek. Své místo uplatní například ve včelařství pro odnos medu. Krafter jsou vhodné tašky do lékárny nebo pekárnyKde všude se taška Krafter hodí se dozvíte v našem novém projektu Taška na rozjezd.

Rozbor papírových tašek

Jaký je rozdíl mezi recyklovanou a recyklovatelnou taškou popisujeme v našem předchozím článku:

Rozbor tašek a tiskových barev. Z čeho se skládá eko taška papírová?

Číst článek

Výroba papírových tašek z role papíru

Potřebný papír se volí na základě objednávky tašek. Rozhodují zde parametry jako barva, velikost tašky a textura papíru. Nebudeme vás zatěžovat detailním popisem všech částí. Jen pro představu, výroba papírových tašek probíhá takto:

  1. Role papíru je připravena na odvíjení na začátku velkého stroje
  2. Na některých strojích probíhá tisk in-line, pro kvalitnější a plnobarevný tisk je role potištěna předem na samostatném tiskovém stroji
  3. Před tvarováním jsou na pás papíru nanesena ucha s přelepy
  4. Na stroji jsou nastaveny pomocné nástroje, které ohýbají papír na požadovanou šířku tašky, čímž vytvoří nekonečný tubus
  5. Zohýbaný papír se v další fázi seká na požadovanou výšku tašky
  6. U nasekaných tašek se dále příčnými ohyby připraví dno tašky
  7. V posledním kroku se nanáší lepidlo na části dna, které se přitisknou k sobě a jemným lisováním vyjíždí ven ze stroje hotová papírová taška

Výroba tašek z role papíru je velmi efektivní pro počty od 10.000 ks a výše. Mezi hlavní výhody patří vysoká produktivita, nízká energetická náročnost nebo nulové odřezy materiálu. Veškeré naše zásoby strojně vyráběných tašek jsou z role papíru.

taška na menu box together

Takeaway taška 32x22x24 s modrým potiskem Together. 

Výroba papírových tašek z archu

Proces se velmi podobá výrobě tašek z role papíru, kdy zásadním rozdílem je vstupní formát papíru, tedy v tomto případě potištěný arch. Následný proces zpracování je podobný jako z role papíru, jen se taška již neseká.

Výroba tašek z archu papíru je vhodná pro nízké náklady od 1.000 ks a také pro náročnější tisky jako plnobarevné obrázky. Mezi další nespornou výhodu patří používaná tisková technologie ofsetu, který má nízké náklady na předtiskovou přípravu.

Používané lepidlo při výrobě papírových tašek

Pro lepení veškerých částí tašky se používá testované, biologicky nezávadné lepidlo, které splňuje parametry pro přímý styk s potravinou. Někdy se na lepení boku nebo krouceného ucha přidává navíc tavné lepidlo, které u papírové tašky zajišťuje vysokou výdrž a pevnost. U tašek ExtraKRAFT je díky tomu dosažena nosnost až 10 kilogramů. To je více než čtyři dvoulitrové PET lahve!

Pro zákazníky pravidelně zásobujeme náš sklad

Mezi výrobou papírových tašek a dodáním zákazníkovi je samozřejmě nějaký časový interval. Díky dlouholetému fungování na trhu máme slušný odhad na poptávané množství tašek v průběhu celého roku.

Velké skladovací prostory, které máme přímo ve firmě, nám umožňují snadnou manipulaci s papírovými taškami a jejich následné expedování zákazníkům.

Na výrobu papírových tašek tedy zákazník nečeká. Náš sklad je pravidelně naskladňován během celého roku a to s využitím našich prodejních dat. Aktuálně máme k dispozici zhruba 3.000.000 tašek.

Naše výroba papírových tašek s sebou přináší nízkou uhlíkovou stopu. Role papíru na naše tašky jsou dováženy z tuzemska případně okolních států Evropy. Nedochází tak ke zbytečnému navyšování znečištění prostředí kamionovou dopravou.

yam yam restaurace

Papírová taška pro odnos asijského jídla.

Levné papírové tašky s potiskem

Nedávno ještě téměř všechny obchody nabízely tašky z plastu. Povinné zpoplatnění plastových tašek a stále větší orientace lidí na životní prostředí způsobila, že na jejich místo v obchodech nastoupily tašky z ekologičtějších materiálů, například tašky papírové, látkové nebo z juty.

Výroba papírových tašek s potiskem rozhodně není drahá. Už dávno není tím „luxusním zbožím“, které si jen tak nějaký obchod nemůže dovolit. Ceny papírových tašek včetně potisku se nyní pohybují velmi nízko. Dokonce tak nízko, že se téměř vyrovnají nákladům na výrobu plastových tašek.

Podle požadavků klienta na provedení tašky, množství a tiskový motiv volíme vhodnou technologii a postup výroby. Potiskem skladových tašek na sítotisku nebo digitálním tisku můžeme vyrobit již 100 ks tašek, přes jednotky tisíců dotiskem skladových tašek pomocí flexotisku s nejnižšími cenami na trhu, až po zakázkovou výrobu v řádech desítek tisíc až miliónu, u kterých je extrémní tlak na cenu a výrobní kapacitu.

Pošleme Vám cenovou kalkulaci

O nízkých nákladech při pořízení papírových tašek, Vás rádi přesvědčíme. Stačí si vybrat tašku z naší nabídky na e-shopu a pomocí tlačítka „POPTAT TAŠKU S POTISKEM“ nám odešlete poptávku. V pracovních dnech (od 9. do 17. hodiny) vám na základě poptávky obratem zašleme cenovou kalkulaci. Poptávku nám můžete také zaslat na email:info@taskahned.cz

Tlačítko taška s potiskem

Tlačítko „POPTAT S POTISKEM“ naleznete pod skladovou dostupností.

Tašky tištěné flexotiskem dodáváme v termínu 2-3 týdnů.

Tašky potisknuté pomocí sítotiskové technologie nebo horkou ražbou Vám dodáme přibližně do týdne.

Zakázková výroba je vždy řešena individuálně dle Vašich požadavků.

Termíny se počítají od potvrzení náhledu a objednávky a následném zaplacení zálohové faktury.

Odebírat můžete samozřejmě i tašky bez potisku. Jejich cenu vidíte přímo na e-shopu. Tašky bez potisku expedujeme obratem.

kategorie tašek na menu box

Tašky z kategorie „Tašky na menubox-TAKEAWAY“. Ideální tašky do restaurace pro odnos obědů v menu boxech.

Sdílet tento obsah